Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, обвини Европейския съюз,

...
Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, обвини Европейския съюз,
Коментари Харесай

Качински обвини ЕС, че използва фондове, за да предизвика смяна на правителството

Лидерът на ръководещата партия в Полша Ярослав Качински, упрекна Европейския съюз, че е спрял средствата от фонда за възобновяване след пандемията, с цел да подкрепи полските опозиционни партии и да усили възможностите им за събаряне на държавното управление, заяви ПАП, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Европейската комисия замрази достъпа на Полша до фонда по отношение на продължителния спор за върховенството на закона. Брюксел съобщи, че Варшава не е съумяла да анулира или да внесе ремонти в измененията в полската правосъдна система, които заплашват независимостта на правосъдната власт.

Полша отхвърля това изказване с аргумента, че към този момент са въведени промени в системата, които дават отговор на европейските условия. Според нея решението на Брюксел да продължи да стопира достъпа до фонда е подбудено по-скоро от политически подбуди, в сравнение с от откровена угриженост за отбрана върховенството на закона.

" Най-големият проблем в договарянията с Брюксел не са нашите оферти, само че доверието на другата страна ", съобщи водачът на консервативната партия " Право и правдивост " в изявление за ПАП.

" Възниква въпросът дали те в действителност се интересуват от действителни въпроси или става дума за оказване на забележителна поддръжка за победа на опозицията, за реализиране на най-благоприятен избирателен резултат от позиция на Германия ", сподели Качински.

" Гражданска платформа " (основната опозиционна партия в Полша - конкретизиране на ПАП) е немска партия, не преставам да го дублирам ", добави той.

Въпреки това Качински съобщи, че държавното управление е гъвкаво и призна, че Полша ще се възползва от финансирането.

" Парите безспорно ще ни оказват помощ да запазим мощния стопански напредък на Полша, без значение от обстоятелството, че в този момент европейските фондове са причина за дребна част от растежа на Полша. "

Полша може да получи 23,9 милиарда евро под формата на грантове и 11,5 милиарда евро под формата на евтини заеми от фонда. Предстои Варшава да изпрати до Европейска комисия заявката за разпределяне на средствата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР